Mijn wordpress website is traag: hoe kan ik deze sneller maken?

Je hebt een nieuwe website laten maken in WordPress. Het design is waanzinnig, maar de laadtijd is lang. Dat is een groot probleem. Niet alleen zorgt dit ervoor dat bezoekers snel van je website vertrekken, ook Google beloont een trage website niet. Het gevolg is dat je potentiële klanten misloopt en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Je WordPress website sneller maken is daarom van groot belang. In dit artikel vertellen we je graag waarom een WordPress website traag kan zijn, hoe je de score van jouw site kan bekijken en op welke manier je dit oplost.Is mijn website traag?

Je hoort van klanten dat je website traag is. Nu kun je dit testen door je website te openen en het aantal seconden te tellen dat je pagina laadt. Niet heel accuraat. Daarom heeft Google een handige tool waarmee je de laadtijd van je website kunt meten:PageSpeed Insight. Wanneer je hier de URL van je website opgeeft, kun je zien welke factoren van invloed zijn op de laadtijd van zowel mobiel als desktop.

Wil je nog uitgebreider alle factoren in kaart brengen, dan kun je ook GTmetrix gebruiken. Hier vind je een volledige waterval weergave van alle code die je website gebruikt en hoelang het duurt om dit in te laden. Ben je niet bekend met code, dan is ons advies om te starten met PageSpeed Insight.

wordpress-specialist

Waarom is mijn WordPress website traag?

Het kan ontzettend frustrerend zijn als je gloednieuwe website traag is. Je hebt mogelijk veel geld betaald voor een mooi design en het bouwen van de website. De laadtijd van de website wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder: 

1. De laadtijd wordt beïnvloed door de hosting en de server

Een veel voorkomend probleem is een slechte hosting partij. Er zijn veel grote aanbieders die hosting aanbieden tegen zeer scherpe tarieven. Het gevaar is dat jouw website mogelijk gehost wordt op een server die niet in Nederland staat, maar bijvoorbeeld in Duitsland of Amerika. Hierdoor moeten gebruikers die jouw website openen in Nederland altijd een connectie maken met een server die verder weg staat.

Daarnaast is de kans groot dat je op een shared hosting beland. Dit is een hosting waarbij meerdere websites op één server staan. Je kunt je dit voorstellen als een flatgebouw waar meerdere gezinnen in wonen; als boven jou één man woont is dat vaak geen probleem. Gaat het om een gezin met 20 kinderen, is dit al een ander verhaal. Je hebt niet voor het zeggen. Zo kan jij met jouw website belanden op een gezamenlijke hosting met een enorme webshop, met duizenden bezoekers per dag. Dit gaat zeker ten kosten van de snelheid van je website.

Bij GraphicGenie bieden wij Managed WordPress Hosting aan voor €15,95 per maand. Je bent er zeker van dat je server in Nederland staat en daat er voldoende capaciteit is voor jouw website. Daarnaast springen wij direct in bij problemen. Bekijk hier alle informatie over onze Managed WordPress Hosting.

2. Een niet geoptimaliseerd thema

Binnen WordPress kun je kiezen uit duizenden thema’s. Voorheen bepaalde het thema voor een groot deel hoe jouw website eruit kwam te zien, tegenwoordig is dat minder het geval. Vaak wordt een website opgebouwd met een page builder zoals Elementor en DIVI. Er zijn thema’s voor allerlei soorten branches. Het probleem is dat thema’s vaak gebouwd zijn om in gebruiksgemak te voorzien, niet om een website snel te maken. Een standaard thema laadt in de meeste gevallen meer code in dan je nodig hebt, met als gevolg een (onnodig) trage website. Kies daarom voor een geoptimaliseerd thema voor je WordPress site.

3. De (hoeveelheid) plugins

Heel vaak komen wij websites tegen met een enorme lijst aan zowel actieve- als inactieve plugins. In de meeste gevallen staan er wel een aantal plugins actief die niks bijdragen aan de website of is er een plugin geïnstalleerd voor ieder klein probleem. Plugins zijn natuurlijk ontwikkeld om het bouwen van een website zo eenvoudig mogelijk te maken. Zeker binnen een systeem zoals WordPress zorgt dit voor heel veel vrijheid. Het kent ook een keerzijde. Niet alleen zorgen (niet goed geoptimaliseerde) plugins voor meer laadtijd ook kunnen ze met elkaar in conflict komen of gehackt worden. Je kunt je dus voorstellen; hoe meer plugins, des te groter het risico. Heb jij een website met een heleboel plugins, maar durf je niet zo goed zomaar iets te verwijderen? Logisch! Maar geen zorgen, wij kijken graag met je mee!

4. Het gebruik van media: afbeeldingen, GIFS en video

Media is natuurlijk belangrijk in de ervaring die iemand krijgt op jouw website. We zien in de praktijk alleen dat bestanden vaak in een te groot of verkeerd formaat op de website geplaatst worden. Je wilt niet dat een foto korrelig is, maar het is ook niet noodzakelijk dat een afbeelding er op staat in billboard formaat. 

Video is tegenwoordig ook een zeer gebruiksvriendelijke manier om jouw product of dienst goed uit te leggen aan je bezoekers. Video is vaak wel een groot bestand om direct op je website te plaatsen. Maak daarom gebruik van het inladen van een video via YouTube of Vimeo

WordPress website sneller maken

Wil je een WordPress website sneller maken? Zorg ervoor dat je eerst weet wat je moet optimaliseren. Voorkom dat je tijd kwijt raakt aan niet relevante factoren. Controleer of je hostingpartij een goede server aanbiedt, check of je wel het juiste thema geïnstalleerd hebt, loop al je plugins nog eens kritisch na en optimaliseer je mediabestanden. 

Daarnaast kun je een caching plugin installeren, zoals WProcket of Litespeed cache.

Veel gestelde vragen

Als je overstapt naar ons managed wordpress hosting pakket, schonen wij de website voor je op, zorgen we dat alle beveiligingslekken worden gedicht en alle software wordt ge-update zodat dit in de toekomst niet meer voor kan komen.
Heb je al een wordpress website bij een andere hosting provider? In de meeste gevallen kunnen wij deze gratis voor je overzetten naar ons managed hosting platform.
Het toestemming vragen om Cookies te plaatsen is een (klein) onderdeel van de AVG wetgeving, met alleen een cookiemelder voldoe je dus niet direct aan de AVG.
contact-graphicgenie-bobby

Snelle website maken met GraphicGenie

Een snelle website is gebruiksvriendelijk en scoort veel beter in Google. Wil je aan de slag met het optimaliseren van jouw trage website? Neem contact op met GraphicGenie. Wij hebben jarenlange ervaring in het hosten van WordPress websites en weten exact hoe wij ervoor kunnen zorgen dat jij binnenkort een snelle website hebt.