Mijn wordpress website is gehacked: wat nu?

Je hebt een WordPress website die opeens niet meer doet wat het moet doen, vol staat met onbekende leestekens of plotseling volledig uit Google verdwenen is. Grote kans dat je website gehackt is en je niet goed weet wat je nu moet doen. Geen zorgen! Wij hebben al vaak Gehackte WordPress websites volledig hersteld. We vertellen je graag alles over de meest bekende WordPress hacks, de oorzaak en hoe je het kunt oplossen.

Hoe weet ik of mijn website gehackt is?

Je bezoekt deze pagina niet voor niks; je hebt waarschijnlijk al een sterk vermoeden dat je website gehackt is. Mocht je nog twijfelen, hier zijn een aantal duidelijk signalen dat er iets niet helemaal lekker gaat:

  1. Wanneer je de website opent, wordt je direct doorverwezen naar een andere website die niks met jou te maken heeft. Vaak is dit een website die een dubieus product verkoopt;
  2. Wanneer je Googled op jouw merknaam, vind je jouw website omringt door metadata in een andere taal en/of andere leestekens;
  3. Binnen Google Search Console vind je bij pagina’s allemaal andere pagina’s die je zelf nooit aangemaakt hebt;
  4. Op bestaande pagina’s vind je content die je zelf nooit aan de website hebt toegevoegd;
  5. Je kunt niet inloggen;
  6. Je browser geeft een waarschuwing;
  7. Vreemde pieken in webverkeer;
  8. Je website is verdwenen uit Google;
  9. Gekke pop-ups op je website.

 

Wil je nog uitgebreider alle factoren in kaart brengen, dan kun je ook GTmetrix gebruiken. Hier vind je een volledige waterval weergave van alle code die je website gebruikt en hoelang het duurt om dit in te laden. Ben je niet bekend met code, dan is ons advies om te starten met PageSpeed Insight.

Hoe kan mijn website gehackt zijn?

Wij begrijpen dat het even schrikken is als je erachter komt dat je website gehackt is. Het voelt bijna als een persoonlijke aanval op jouw bedrijf. Gelukkig is dit vaak niet het geval. Het doel van hackers is ook niet om jou dwars te zitten, ze willen geld verdienen. Daarom staan er ook vaak dubieuze links op jouw pagina’s of wordt je website volledig omgeleid.

1. Er zijn teveel plugins die niet up-to-date zijn

WordPress is één van de meest gebruikte systemen om een website mee te bouwen. WordPress is een gratis CMS-systeem en is gebouwd als open source framework. Dat betekent in de praktijk dat er voor iedere functionaliteit die je wenst wel een plugin bestaat die het oplost. Op deze manier ervaar je heel veel vrijheid in het bouwen van een website, maar dit is tegelijkertijd ook een groot nadeel.

Het gebruik van veel plugins om ieder klein probleem op te lossen zorgt er ook voor dat je website een makkelijk doelwit wordt hackers. Waar de meeste developers dagelijks bezig zijn met het uitbreiden van functionaliteiten voor WordPress, zijn andere bezig met het systeem te kraken. Wanneer je gebruik maakt van veel plugins is het niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer.

 

Bij GraphicGenie bieden wij Managed WordPress Hosting aan voor €15,95 per maand. Je bent er zeker van dat je server in Nederland staat en daat er voldoende capaciteit is voor jouw website. Daarnaast springen wij direct in bij problemen. Bekijk hier alle informatie over onze Managed WordPress Hosting.

2. Je wachtwoord is gekraakt

Je hebt gekozen voor een makkelijk wachtwoord die je eenvoudig kunt onthouden en deze heb je al jaren niet veranderd, zoals “Password”. Dat is voor hackers een feestje. Met zorgvuldig geschreven code proberen hackers jouw wachtwoord binnen enkele seconden op duizenden manieren te kraken.

 

Wat moet ik doen als mijn WordPress website gehackt is?

Het korte antwoord is: een professionele partij inschakelen. Vaak plaatsen hackers besmette bestanden in goed verborgen mapjes diep in de code van de website. Wanneer je denkt alle gekke links, dubieuze gebruikers en omleidingen verwijderd te hebben, staan ze er warempel de volgende dag gewoon weer in. Wij nemen de hosting van je website én de besmette bestanden van je over en zorgen er, in de meeste gevallen gratis, voor dat je website weer helemaal schoon is én ook niet meer gehackt wordt.