Hoe maak ik een website in WordPress?

Wil je zelf een website bouwen in WordPress, maar heb je nog niet veel (of totaal geen) ervaring met het bouwen van websites? Geen zorgen! In deze guide leggen we je graag uit waar je op moet letten als je een website gaat bouwen en hoe je de eerste stappen zet in het omzetten van jouw design in een werkende website. 

Waarom een website maken in WordPress

Je bent op zoek naar hulp voor het bouwen van een WordPress website. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je al enige know-how hebt over dit framework. Mocht je toevallig over WordPress gehoord hebben en wil je iets meer weten over wat WordPress nu precies is, lees dan verder!

Simpel gezegd is WordPress een systeem waarmee je een website, webshop of blog kunt bouwen, net zoals Wixx, Joomla of Drupal. Binnen de developers wereld wordt WordPress een Content Management Systeem (CMS) genoemd.

website-laten-maken-orthodontie-museumplein

Waarom is WordPress zo populair?

43% van alle websites wereldwijd is gebouwd in WordPress. WordPress is een gratis CMS-systeem en is gebouwd als open source framework. Dat betekent in de praktijk dat er voor iedere functionaliteit die je wenst wel een plugin bestaat die het oplost. Op deze manier ervaar je heel veel vrijheid in het bouwen van een website, maar dit is tegelijkertijd ook een groot nadeel. Het gebruik van veel plugins om ieder klein probleem op te lossen zorgt er ook voor dat je website een makkelijk doelwit wordt. 

Nadelen van WordPress

WordPress is ontzettend populair. Helaas ook bij hackers. Waar de meeste developers dagelijks bezig zijn met het uitbreiden van functionaliteite voor WordPress, zijn andere bezig met het systeem te kraken. Wanneer je een WordPress website in beheer hebt, wil je er zeker van zijn dat je thema’s en plugins altijd up-to-date zijn en dat je weet wat je moet doen als jouw website gehackt is.

 

Zelf een website bouwen in WordPress

We vertellen je stap voor stap hoe je zelf een website bouwt in WordPress. Maar, voordat we de diepte induiken: wist je dat wij bij GraphicGenie ook websites bouwen? Voor €599 heb je een eigen website in eigen huisstijl. Wil je meer weten? Lees hier meer. 

1. Domeinnaam en hosting

Een goede website begint bij een sterke domeinnaam. Vond je het al lastig om een goede bedrijfsnaam te verzinnen? Deze zelfde uitdaging zul je ervaren in het vinden van een domeinnaam dat vrij is. De meest voor de handliggende domeinnamen zijn namelijk al vaak bezet. Onze tip is dan ook om het andersom aan te vliegen; kies eerst een domeinnaam en pas je bedrijfsnaam daarop aan.

Daarnaast wil je direct een goede hostingpartij kiezen. In een eerder artikel “Mijn wordpress website is traag: hoe kan ik deze sneller maken?” schreven we al over de consequenties van een slechte hostingpartij. 

Er zijn veel grote aanbieders die hosting aanbieden tegen zeer scherpe tarieven. Het gevaar is dat jouw website mogelijk gehost wordt op een server die niet in Nederland staat, maar bijvoorbeeld in Duitsland of Amerika. Hierdoor moeten gebruikers die jouw website openen in Nederland altijd een connectie maken met een server die verder weg staat. Daarnaast is de kans groot dat je op een shared hosting beland. Dit is een hosting waarbij meerdere websites op één server staan.

Bij GraphicGenie bieden wij Managed WordPress Hosting aan voor €15,95 per maand. Je bent er zeker van dat je server in Nederland staat en daat er voldoende capaciteit is voor jouw website. Daarnaast springen wij direct in bij problemen. Bekijk hier alle informatie over onze Managed WordPress Hosting.

2. WordPress installeren

Bij veel grote aanbieders, waaronder Strato, Hostnet en Mijndomein, zal je WordPress zelf moeten installeren. Vaak is dit heel eenvoudig en een kwestie van enkele handelingen. Staat jouw website bij een grote partij? Google is je beste vriend. Vaak hebben deze partijen uitgebreide guides online staan over de belangrijkste onderwerpen. 

Maak je gebruik van de Managed WordPress Hosting van GraphicGenie? Dan hoef je je geen zorgen te maken over het installeren van WordPress. Dit regelen wij al voor je. Ervaar je problemen? Geen zorgen. Deze zijn vaak met een telefoontje opgelost. 

3. Aan de slag met je WordPress website

Je hebt een domeinnaam, server en een lege WordPress installatie klaarstaan. Ons advies is om eerst alle instellingen te controleren. Deze instellingen vind je in het menu aan de linkerkant. Controleer hier de titel en ondertitel van de website, of de de website geïndexeerd mag worden in Google en op welke manier je de permalink structuur wilt. 

4. Installeren van een thema en plugins

Vervolgens wil je werken met een thema waar je alle kanten mee op kunt. Wij raden aan om het thema “Hello Elementor” te installeren als je een website wilt bouwen met Elementor. Elementor is een populaire page builder die vrijwel met alle plugins en thema’s functioneert. Het thema installeer je bij “Weergave” en kies vervolgens voor “Thema”. Installeer vervolgens de plugin “Elementor”, bij het tabje “Plugins”. Met deze combinatie kun je al een website bouwen, maar het is wel aan te raden om Elementor Pro aan te schaffen. 

* Wist je dat Elementor Pro standaard inbegrepen zit in onze Managed WordPress Hosting?

5. Een eerste pagina maken

Dan is ein-de-lijk het moment aangebroken dat je een eigen pagina gaat maken! Ga naar “Pagina’s” en maak een nieuwe pagina aan. Deze noem je bijvoorbeeld “Home”. Klik vervolgens op “Publiceren” en je eerste pagina staat live! Als je werkt met Elementor, zie je nu een grote blauwe knop met “Bewerk met Elementor”. De page builder opent en je ziet aan de linkerkant alle elementen die je op basis van drag-and-drop op de juiste positie kunt slepen. 

Veel gestelde vragen

Als je overstapt naar ons managed wordpress hosting pakket, schonen wij de website voor je op, zorgen we dat alle beveiligingslekken worden gedicht en alle software wordt ge-update zodat dit in de toekomst niet meer voor kan komen.
Heb je al een wordpress website bij een andere hosting provider? In de meeste gevallen kunnen wij deze gratis voor je overzetten naar ons managed hosting platform.
Het toestemming vragen om Cookies te plaatsen is een (klein) onderdeel van de AVG wetgeving, met alleen een cookiemelder voldoe je dus niet direct aan de AVG.
contact-graphicgenie-bobby

Zelf een website bouwen in WordPress of toch uitbesteden?

We hopen dat deze tips nuttig zijn geweest als je zelf je eigen website wilt bouwen. Besteed jij liever jouw tijd aan je onderneming en niet aan het bouwen van een website? Geen zorgen! Wij bouwen al een volledige website in WordPress vanaf €599.